Skip to content

Szent István napját minden évben augusztus 20-án ünneplik Magyarországon

Fireworks Over Budapest: Joining St. Stephen's Day in Hungary - Camels &  Chocolate: Travel & Lifestyles Blog

Szent István napját minden évben augusztus 20-án ünneplik Magyarországon. Alapítványnapnak és alkotmánynapnak is nevezik. Ez Magyarország hivatalos állami ünnepe.

Szent István napját „az új kenyér napjának” nevezhetjük, mivel hagyomány, hogy ezen a napon kenyeret vágnak, hogy megünnepeljék az aratás érkezését. Szent István (Szent István király) volt az első magyar király, aki megalapozta az államot a magyar nép kereszténységre térítésével.

A 95-ben bekövetkezett súlyos katonai veszteség után a magyar törzsi vezetők úgy döntöttek, hogy felhagynak nomád létükkel. István, a magyarság nagyhercege rájött, hogy a kereszténységre való áttérés a magyar nemzetiség eszméjének megerősítésének módja lesz.

István megkapta a “Szent Koronát” II. Szilveszter pápától, aki Kr. U. 1000 karácsonyán Magyarország első királya lett, és 1038. augusztus 15-én bekövetkezett haláláig uralkodott. Istvánt fiával, Imre mellett temették el a székesfehérvári Szent Mária templomban. Maradványait később Budára szállították. Szent Koronája túlélte az azóta eltelt évszázadokat, és ma Magyarország legértékesebb kincse. Stephent szentté avatták 1083. augusztus 20-án. Ő lett Magyarország védőszentje. A szentté avatási folyamat részeként István király maradványait kiásták, és a legenda szerint a jobb keze egyáltalán nem pusztult el. A kezet levették a testről, és ma is látható a budapesti Szent István-bazilikában.

Augusztus 20-át először 1092-ben ünnepelték, amikor egy másik szent király, I. László szent napnak nyilvánította.

Augusztus 20. 1687-ig Szent István ünnepnapja volt, és így lett Magyarország nemzeti napja még azután is, hogy maga az ünnepnap is néhányszor megfordult a naptárban. Augusztus 20. 1771 óta nemzeti ünnep, amikor Mária Terézia királynő az egyházi ünnepről hivatalos nemzeti ünnepre változtatta.

1945-ben a kommunista vezetők vallási jellege miatt megtiltották az ünnepeket, 1950-ben pedig az Alkotmány Napjává változtatták. A magyar parlament 1990-ben Szent István ünnepeként állította vissza.